ρέμορα

(remora). Οστεοϊχθύς, που χαρακτηρίζεται από μυζητικό δίσκο, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του κεφαλιού του. Ο μυζητικός αυτός δίσκος αποτελείται από λεπίδες, οι οποίες, λυγίζοντας προς τα πίσω, μόλις το ζώο κολλάει πάνω σε άλλο ψάρι, δημιουργούν κενό ανάμεσά τους και στο ψάρι, κατορθώνοντας έτσι μια πολύ στερεή επικόλληση. Οι ρ. κολάνε στην κοιλιά των καρχαριών ή των θαλάσσιων χελωνών. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ένα και μόνο από τα ψάρια αυτά ήταν αρκετό να σταματήσει και πλοίο. Η ρ. ζει στη Μεσόγειο και στις θερμές γενικά θάλασσες και χρησιμοποείται για την αλιεία της χελώνας. Μια ρ., στερεά δεμένη με καλώδιο, ρίχνεται στη θάλασσα κοντά σε χελώνα, οπότε προσκολλημένη σ’ αυτήν, διευκολύνει την αλιεία της.
* * *
η, Ν
ζωολ. γένος περκόμορφων ψαριών τής οικογένειας Echeneidae, που χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να προσκολλώνται, με τη βοήθεια ενός ραχιαίου μυζητήρα, πάνω σε καρχαρίες και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς ή ακόμη και σε κύτος πλοίων.
[ΕΤΥΜΟΛ. Μεταφορά στην Ελλ. ξεν. όρου, πρβλ. αγγλ. remora < λατ. remora «διατριβή, καθυστέρηση» εξαιτίας τής υποτιθέμενης ικανότητας τών ψαριών να καθυστερούν τα πλοία].

Dictionary of Greek. 2013.

Look at other dictionaries:

  • φόρηση — η / φόρησις, ήσεως, ΝΜΑ, και φόρεσις, έσεως, Α [φορῶ] νεοελλ. βιολ. μορφή κοινοβίωσης κατά την οποία ένας οργανισμός μεταφέρεται από έναν άλλον οργανισμό ή και μεταφορικό μέσο χωρίς να υπεισέρχεται παρασιτισμός στη σχέση αυτή, όπως είναι λ.χ. η… …   Dictionary of Greek

  • εχενηίδες — (echeneidae). Οικογένεια δισκοκεφάλων ψαριών. Τα ψάρια αυτής οικογένειας, αν και κολυμπούν γρήγορα, έχουν τη συνήθεια να κολλούν πάνω σε άλλα θαλασσινά ζώα, κυρίως σε καρχαρίες και σε θαλάσσιες χελώνες, αν και πολλές φορές προτιμούν να ταξιδεύουν …   Dictionary of Greek

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.